• Gezien in het AD, de column van Pieter de Leeuw over de meisjes van MO17-2

   

  Wat een trainer van een team beter niet doet

  forum sport mo17-2

  24-11-2022

  FRANK JANSEN

  Pieter de Leeuw is schrijver en bovenal vader van Marijn (17) en Anne (15). In de rubriek Voetbalvader schrijft hij wat hij langs de velden ziet bij de teams van zijn kinderen.

  Er is geen trainer die zich niet op een dag afvraagt of hij een late afmelding over zijn kant moet laten gaan. "Sorry voor de late afmelding, maar .." Wat doe je als trainer? Is het verstandig om je schouders op te halen, even nijdig een paar keer een bal tegen de paal te schieten en het daarna in gedachten recht te praten met de leeftijd van het meisje? Of is genoeg, genoeg en is de tijd gekomen om op je strepen te gaan staan.

  Het is dinsdagavond, een paar minuten voor zes. Het is koud, er staat een onaangename wind, maar de regen valt ergens anders. De meiden komen alleen of in groepjes het veld op. Altijd een fijn moment. Zeker als het donker is en de lampen allang zijn aangegaan. Ik zeg hun namen, vraag soms hoe het met ze gaat en zie dat Jasmijn als eerste een bal pakt en ondertussen over het WK begint te praten, over de verloren wedstrijd van Argentinië en het optreden van De Ligt. Zij is een echt voetbalmeisje. Als even later, in de rij voor een afwerkoefening, Nadia het nieuws brengt dat door Black Friday de mascara in het Kruidvat zeventig procent goedkoper is deze week, zie ik Jasmijn verwonderd kijken en haar hoofd schudden.

  Ik hou niet van de warming up. Tenminste, ik hou niet van een rondje om het veld. Ik vind het ook niks om naar te kijken. Wat wel zo verstandig is, want zelfs mijn compromis van één rondje om een half veld is voor sommigen al te veel. Meestal werp ik ergens halverwege een blik op de groep, roep ik: 'Hallo meiden.' Ze versnellen, maar even later komen ze wandelend terug en beginnen ze voor de vorm aan de rek- en strekoefeningen.

  Sowieso is een afmelding lastig om mee om te gaan. In vorige jaargangen haalde ik wel eens opgelucht adem als een onopgevoed heksje het niet redde om naar de training te komen, maar daarvan is allang geen sprake meer. Wat kun je zeggen van een blessure? 'Ik heb te veel last van mijn enkel, dus ik ben er helaas niet bij.' Je leest het, je zucht, het eerste wat je denkt, is: ik geloof er helemaal niks van. Maar dat hou je voor jezelf natuurlijk. Je zal wel moeten. Gelukkig zijn het er maar een paar die er steeds niet bij zijn. En de meiden zijn ook niet achterlijk. 'Wat heeft ze nou weer voor excuus?', vragen ze misprijzend.

  Als het rekken en strekken klaar is, doen we een positiespel. Op een klein veld gooien ze in twee teams zo vaak mogelijk de bal naar elkaar over. Ik sta met mijn handen in de zakken van mijn warme coachjas langs de kant en roep dat ergens anders de ruimte ligt en meer van dat soort trainerszinnetjes. Aan de afmeldingen denk ik allang niet meer. Er zijn veertien meiden dus wat is er om over te zeuren? Even later doe ik hetzelfde spel, maar nu met de voeten. Dat is een stuk moeilijker. Meteen wordt er meer gebabbeld. 'Meiden, meiden' roep ik. Ze lachen. Even wat drinken dan maar. We lopen naar de dug-out waar de jassen en de tassen liggen. Jasmijn kijkt op haar telefoon wat de stand bij Mexico-Polen is. Ik neem een slok water en ga een paar meter verderop staan. We hebben zeker nog een halfuur.

   

   -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  De schreeuw van een Italiaanse vader

  Forum sport MO17-2

  FRANK JANSEN

  PIETER DE LEEUW

  Pieter de Leeuw is schrijver en bovenal vader van Marijn (17) en Anne (15). In de rubriek Voetbalvader schrijft hij over wat hij langs de velden ziet bij de teams van zijn kinderen.

  Het is nog vroeg op de zaterdagochtend als ik door het raam van de keukendeur zie dat ik de vorige avond ben vergeten de frituurpan binnen te zetten. Op het moment dat ik op de deksel een plasje water zie staan, denk ik aan de graskeurmeester van Forum Sport, die aan dit nachtelijke buitje genoeg heeft om het grasveld af te keuren. Maar hij doet het niet. Het wordt tien uur, elf uur, het zonnetje gaat schijnen en in de groepsapp komt het ene na het andere gezellige bericht binnen over de opstelling van de meiden. In de middag spelen ze tegen koploper Blauw-Zwart.

  Het team uit Wassenaar is een negental, wat tot gevolg heeft dat de MO17-2 ook met negen meiden dient aan te treden en het speelveld kleiner moet worden gemaakt. De vaders beginnen met mopperen als ze zien dat van een naastgelegen veld twee doelen moeten worden gehaald. Trainer Mark, die vandaag de scheidsrechter van dienst is, gaat het voor de zekerheid nog een keer vragen aan de coach van de tegenstander, maar die houdt voet bij stuk. Het speelveld moet aan weerskanten vijf meter worden ingekort. En dus lopen de vier vaders hoofdschuddend met de twee doelen heen en weer.

  De meiden zijn geen 15 of 16 jaar geworden om zich zomaar bij alles neer te leggen. De nieuwe leider Michael, vader van Marrylinn, wil nog iets kwijt over hoe ze moeten lopen in balbezit, maar houdt zijn mond maar als de meiden zien dat Blauw-Zwart met elf meisjes het veld komt oplopen.

  De uitroepen van verontwaardiging gaan als een strandbal heen en weer. De twee leiders van Blauw-Zwart staan erbij en kijken ernaar alsof het de gewoonste zaak van de wereld is. Nog lang niet klaar met sputteren, beginnen de meiden dan maar met de warming-up. ,,Het is belachelijk", zegt Nadia. ,,Ik vind het zo raar", zegt Amber. ,,Dit gaat nergens over", zegt Anne.

  Opera

  Hoe dan ook, het mooiste moment in de eerste helft is als Gianluca de prachtige naam van zijn dochter Eleonora schreeuwt. Wat eraan vooraf gaat, is dat zij alleen op het doel afgaat en tegen de keeper aan schiet. Zij werkt hard, is al een paar keer haar tegenstander voorbij gegaan, maar steeds lukt het daarna net niet. Dan, er is een minuut of twintig gespeeld en de stand is 0-1, ziet zij haar schot opnieuw eindigen in de handen van de keeper en dat is het moment dat Gianluca haar naam schreeuwt. ELEONORA! Niet als een verwijt, maar als een liefdevolle aanroep.

  Misschien is het in Italië gewoon om langs het voetbalveld de onfortuinlijke kinderen met een paar tellen opera een hart onder de riem te steken, maar hier, in Nederland, in Voorburg kijken de ouders op. Natuurlijk gebeurt het hier ook dat een ouder, boos of blij, de naam van zijn kind roept, maar niet met deze inzet, de naam komt uit de keel. Bij Gianluca komt het uit zijn hart en dat hoort iedereen. De ouders glimlachen. 'Hoorde je dat ook?', zeggen ze. ,,Ja, die Italianen, hè." De wedstrijd gaat verder. De meiden zijn beter. In de tweede helft wordt het 1-1. Inderdaad door Eleonora.

   

 • Forum Sport MO17-2

 • Forum Sport MO17-2

  Vraag de teammanager of wedstrijdsecretaris om een teamfoto toe te voegen in Sportlink Club
 • Staf

  Geen informatie

 • Trainingsschema

  Dag Tijd Veld Kleedkamer
 • Programma

  Geen informatie

 • Uitslagen

  Geen informatie

 • Wedstrijdverslagen

  Er zijn nog geen wedstrijdverslagen voor dit team.
 • Stats

  Geen data

  gemiddeld aantal
  doelpunten voor per wedstrijd

  Geen data

  gemiddeld aantal
  doelpunten tegen per wedstrijd

  Geen data

  gemiddeld aantal
  punten per wedstrijd
 • Countdown

  Volgende wedstrijd

  VS

  01 januari 1970 uur

  dag

  uur

  min

  sec
 • Team indeling

  Geen informatie