• JO14-1 boekt in 6e onderlinge treffen zakelijke overwinning op JO13-1: 2-1 (06-03-2021)

9 apr 2021 HJ
  • Voor de zesde keer binnen een half jaar stonden de teams tegenover en wat moet je dan nog schrijven? Het is inmiddels wel bekend dat de teams aan elkaar gewaagd zijn (waarbij volgens uw immer trouwe verslaggever de JO14-1 natuurlijk net iets beter is). De individuele spelers zijn voldoende met hun specifieke kwaliteiten benoemd. Coach Jordy is inmiddels voldoende bewierookt en de beoogde tactiek voor een ieder wel duidelijk. Dit laatste is ook bij de tegenstander het geval, want de JO14-1 wordt de laatste wedstrijden telkens met de eigen speelwijze tegemoet getreden. Ook is duidelijk dat als het er echt om gaat, de JO14-1 de wedstrijden wint, om vervolgens de volgende wedstrijd weer te verliezen. Kortom: wat moet uw verslaggever in barre tijden nog benoemen behalve wie de voorzetten geeft, doelpunten maakt, fraaie reddingen verricht of geblesseerd is?

En toen kwam de mededeling dat de wedstrijd op gras zou worden gespeeld! Op gras? Bestaat dat nog? Wanneer hebben we daar voor het laatst op gespeeld? Om goed voorbereid te zijn op deze andere ondergrond besloot Jordy de laatste training voor de wedstrijd op gras te gaan trainen. Daar moest toch wel even aan gewend worden, met als gevolg dat Nout de wedstrijd niet kon spelen vanwege een knieblessure door het maken van een snelle draai terwijl de noppen voldoende grip op de zachte ondergrond hadden.

Maar omdat de 14-1 over voldoende spelers in de selectie beschikt, was het weliswaar een gemis voor Jordy, maar kon de wedstrijd gewoon worden gespeeld. Het eerste kwartier was weinig enerverend en dit betekende dat uw verslaggever zijn notitieblok niet tevoorschijn hoefde te halen. Sterker nog: er was niet eens sprake van een hoge amusementswaarde. Er werd slordig gespeeld, met name bij het aanspelen. Dit had tot gevolg dat het spel heen en weer golfde, waarbij de 14-1 onder grotere druk stond dan de 13-1.

Maar na deze periode begon de 14-1 het spel te kantelen en ontstond er een overwicht. Dit leverde in de 20e minuut een grote kans op voor Sjoerd die helaas net naast het doel schoot. Maar de 13-1 was gewaarschuwd!

Een paar minuten later was het Saskia die Evan vrij zag staan en op maat aanspeelde. Evan nam de bal goed aan, keek en haalde snoeihard uit. Op onnavolgbare wijze waar zelfs een Griezmann of Messi jaloers op zouden zijn, vloog de bal in een rechte streep onhoudbaar voor de keeper in de kruising en stond het 1-0 voor de JO14-1!

De 13-1 kon dit natuurlijk niet over haar kant laten gaan en zocht direct de aanval. Dit leverde in de 25e minuut een ongelooflijke kans op, maar gelukkig zwabberde de bal naast het doel van de 14-1.

Evan had echter de smaak te pakken gekregen van het schieten vanaf grote afstand. Toen hij in de laatste minuut van de eerste helft de bal ver buiten het strafschopgebied kreeg aangespeeld, bedacht hij zich geen moment en haalde uit. Zou het weer net zo gaan als bij het doelpunt? De bal vloog wederom richting doel, de keeper was gepasseerd, maar … de bal spatte tegen de onderkant lat om vervolgens net voor de doellijn terecht te komen. Geen doelpunt, wel een mooi schot en reden voor de goed leidende scheidsrechter Theo om voor het rustsignaal te fluiten.

In de rust was het duidelijk dat coach Jordy niet tevreden was over het vertoonde spel. Het feit dat hij een blaadje vol aantekeningen tevoorschijn toverde met zaken die beter moesten, was veelzeggend. Er was gewoon te weinig tijd om in de korte rustperiode alles te benoemde dus maakte hij een samenvatting die op het volgende neerkwam.

Er werden geen goede aanvallen gecreëerd doordat er te veel onrust was als wij aan de bal waren. Waarom? Waren wij te bang voor de 13-1? Nee, de reden was dat er veel te weinig ruimte werd gecreëerd. Na het afpakken van de bal zouden we immers het veld groot maken. DE afspraak was dat we het veld klein maken bij het veroveren van de bal en zodra dit gelukt is dat we het veld groot maken. De buitenspelers moeten ook breed blijven staan. Ook moet er niet statisch maar juist verrassend worden gespeeld. Neem gerust elkaars positie over. En vooral werd er te weinig druk gezet, te beginnen van achteruit. Eis de bal op. Meer kon niet worden aangegeven, want de bal lag al weer op de middenstip voor het begin van de tweede helft.

In de twaalfde minuut van deze tweede helft vond er weer een mooie aanval plaats over meerdere spelers. Helaas kon deze aanval door de voor het eerste meespelende Ali niet in het doel worden geschoten. Dat deed de 13-1 duidelijk beter toen een vrije trap via een kopbal van een vrijgelopen aanvaller in ons doel verdween. Maar omdat onze verdedigers (per ongeluk?) niet mee liepen met de aanvaller van de 13-1 werd het doelpunt afgekeurd wegen buitenspel.

Het duurde vervolgens tot de 33e minuut voordat er weer iets aansprekends gebeurde. Het was Jaïr die de bal door Ouassim diep kreeg aangespeeld. Jaïr gaf de bal mooi breed op de geheel vrijstaande Dax die de keeper eenvoudig passeerde en de stand op 2-0 in het voordeel van de JO14-1 bracht.

Nu moet de trouwe lezer niet denken dat de 13-1 zich verslagen voelde en zich moedeloos naar het einde van de wedstrijd sleepte. Welnee. Het was in de laatste minuut van de officiële speeltijd dat een goede voorzet bij onze tweede paal terechtkwam en daar in ons doel werd gewerkt: 2-1. En direct nadat we hadden afgetrapt en de 13-1 de bal had veroverd, was het inde laatste seconde van de wedstrijd dat een strakke vrije trap van de 13-1 maar heel nipt naast ons doel werd geschoten, waardoor de eindstand van 2-1 op het niet aanwezige scorebord bleef staan.

Na afloop van de wedstrijd gaf coach Jordy terecht aan zeker niet tevreden te zijn over het vertoonde spel. Er was veel te weinig gecoacht en de overwinning was in zijn ogen niet verdiend. Immers, de kansen waren onvoldoende benut door ronduit slordig spel. Ballen werden niet goed onder controle gekregen bij aannames. Het spel van achteruit was veel te onrustig en ook de spelhervattingen van achter uit waren veel te langzaam, waardoor onze spelers moeilijk aanspeelbaar waren. Tenslotte was de inzet onvoldoende geweest. Jordy gaf aan liever met een goede inzet met 4-1 te verliezen, dan te winnen op zo’n slappe manier. Dat waren duidelijke woorden van een succesvolle coach. Een beetje stilletjes dropen de spelers af om zich voor te bereiden op de volgende wedstrijd…

Chris dank voor vlaggen.

trouwe (en na de woorden van Jordy ook een beetje stille) verslaggever,
    HJ

P.S. de week later was er geen wedstrijd en de eerst volgende wedstrijd op 20 maart is voor de verandering tegen de … JO13-1.